Agenda

College "Denkgereedschappen" door Johan Braeckman op 6 december, 13:00 - 16:00

Op 6 december organiseert de Universiteit Amersfoort een college over Denkgereedschappen. 

Johan Braeckman is hoogleraar wijsbegeert aan de universiteit Gent.

Onze taal en denken laten vele soorten redeneren toe. Deze zijn echter niet allemaal even geschikt om de (soms abstracte) onderliggende verbanden die de wetenschap zoekt in uit te drukken of te bediscussieren. Sommige zijn zelfs ronduit misleidend en andere worden slechts met moeite verworven. Dit college gaat over kritisch denken, drogredenen, logica en onzekerheid.

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


Publiek college "Luchtkwaliteit en gezondheid" door Frans de Bree op 13 december, 14:00 tot 17:00

Lees meer hierover op:http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019


Cursus Raspberry Pi programmeren vanaf 16 november (4 zaterdagmiddagen)

Wil je met de donkere dagen lekker aan de slag met een Raspberry Pi en Python? In november en december organiseert FabLab Amersfoort een Raspberry Pi workshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je over verschillende aspecten van de Pi en hoe je zelf interessante projecten kunt verwezenlijken. De lesdata zijn: 16, 30 november, 7, 14 december. Om deel te nemen aan de cursus heb je enige voorkennis van programmeren nodig, bijvoorbeeld in C, Python of Java. Neem je eigen raspberry pi (Zero WH of 3+) en bijbehorende accessoires mee.

De Raspberry Pi is een goedkoop maar toch krachtig mini-computertje dat je voor van alles en meer in kunt zetten. Maak bijvoorbeeld je eigen muziekinstrument, controleer apparaten om je heen, interface met knoppen, leds en andere elektronica. Prijs is op waardebepaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.

Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

kijk ook bij: https://www.fablabamersfoort.nl/


Activiteiten die al eerder plaatsvonden

Cursus leven op aarde door Marc Siepman zondag 10 en maandag 11 November 2019 van 10:00 tot 16:00 uur

In deze cursus vertelt Marc Siepman over de historie van het leven, over de complexe interacties die al die organismen aangaan en hoe dit voor een planeet zorgt waar het leven kan floreren.

Inschrijven kan hier: https://marcsiepman.nl/activiteit/4554/


Meet je Stad avond - maandag 21 oktober, 18:00 of 19:30

Maandelijkse samenwerkavond bij Met je Stad. Zoals altijd kun je langskomen om je kastje te (laten) repareren, een eigen sensorstation te bouwen, of bij te praten met andere Meet je Stadters.

Een speciaal onderdeel deze keer is het bespreken van de data van 2018 en 2019. Luc Zandbrink van de Hogeschool van Amsterdam heeft de data van 2018 bekeken, die al was schoongemaakt door Robert Mureau van Meet je Stad. Daar kwamen mooie en nuttig plaatjes uit, waar Luc ons wat over kan vertellen. Maar we willen natuurlijk ook wel kijken naar de data van 2019, waarin we veel meer sensoren online hadden dan in 2019. Dus kom langs bij de datagroep, op 21 oktober!

Om 18:00 is er soep en om 19:30 taart. Eet je mee of wil je een kastje maken? Geef je dan even op via meedoen@meetjestad.net


Basiscursus Wetenschap vanaf 1 november 2019 (7 vrijdagmiddagen)

Universiteit Amersfoort organiseert weer een basiscursus wetenschap. In zeven middagen wordt de cursist bekendgemaakt met de beginselen van wetenschap. Gerenommeerde docenten waaronder Andre Klukhuhn en Johan Braeckman zullen elk een eigen middag vormgeven. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn kritisch denken, de geschiedenis van de wetenschap, de wetenschappelijke methode, het zoeken, verzamelen, bewaren en analyseren van gegevens, statistische methoden en kennisdelen. De cursus vindt plaats op de vrijdagmiddagen van 1 november tot en met 13 december. Kosten voor de hele cursus zijn €250. Voor deelnemers aan Meet je Stad is de cursus gratis.

Meer info: http://universiteitamersfoort.nl/nl/Basiscursus_wetenschap_2019

Opgeven en informatie bij basiscursus@universiteitamersfoort.nl.


Festival Kaalstaart 2019 - 5 & 6 oktober 

Er komt weer een festival Kaalstaart aan. Dit jaar wordt in het weekend van 4 t/m 6 oktober de zevende editie georganiseerd. In en rondom De WAR en op museumschip Serendiep, zullen 25 kunstenaars bijzonder werk tonen aan het publiek. Om dit gratis toegankelijke festival te bekostigen, is er een crowdfunding gestart. We hopen ook dat jij een financiele bijdrage wil doen! De crowdfundingscampagne is hier te vinden. De inschrijving voor kunstenaars is geopend, kijk op www.kaalstaart.nl om mee te doen.


Blenderworkshop - juni en juli [Fablab]

In juni en juli organiseert FabLab Amersfoort een Blenderworkshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je de basisfuncties van Blender en kun je simpele dingen modelleren en renderen. De lesdata zijn: 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli.

Blender is een open source 3D-modelleerpakket waarmee je ontzettend veel dingen kunt ontwerpen, van 3D modellen om te 3D-printen tot video-editing tot complete animatiefilms. Zie https://www.blender.org/ We werken met Blender 2.79b.

Prijs is op waardebetaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.

Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

en kijk bij: https://www.fablabamersfoort.nl/


Meet je Stad bijeenkomst - vrijdag 21 juni 20:00 [Kantoor]

Maandelijkse samenwerkdag van Meet je Stad, Kom werken, praten, kennismaken, repareren...


Theatervoorstelling Adel Blank - zaterdag 22 juni 14:00 en 20:00, zondag 23 juni 14:00 [Spullenlab]

"SLA DE MAAT, ADEL BLANK! HOE KUNNEN WIJ DANSEN ALS U STUNTELT?"

Adel Blank geeft bevelen, Adel Blank is bang. Bang voor haar familie die haar een loer kan draaien, al heeft zij 't zootje nog zo stevig gedresseerd. Het valt gewoon niet mee om de baas te spelen over een stel stomme bedienden en een nog stommere hond en daarom is Adel behalve bang ook boos.

Kom in De WAR kijken naar de voorstelling Adel Blank, gespeeld door cursisten van de cursus Theaterproductie, onder regie van Derk Oudshoorn.

Toegang 7,50


Workshop lepel snijden - zaterdag 22 juni, 13:00 [Picknicktafel of bij slecht weer binnen]

Hoe fantastisch is het om je eigen lepel te maken van hout uit je eigen omgeving en deze dagelijks te gebruiken! Maak een lepel om te roeren, op te scheppen of te eten; voor je pap of je dessert, voor de saus of de jus, voor de soep, of om je fruit, groenten en aardappelen mee op te scheppen, voor de room, de honing of de mosterd. Een lepel om zout op je eitje te strooien of het water op de stenen te scheppen in de sauna. Handig ook voor het buitenleven. Klein of groot, iedere lepel krijgt een eigen identiteit. Die van de maker.
Doe mee met deze workshop en maak je eigen lepel! Opgeven en info bij info@eemlepel.nl.

Informatie over de plannen van Rovase - maandag 24 juni, 17:00-19:00 [Nijverheidsweg Noord ]

Ontwikkelaar Rovase heeft het pand dat De WAR nu huurt gekocht met het plan om er appartementen te bouwen. Op maandag 24 juni is er een informatieavond waarop iedereen kan komen kijken wat ze er van plan zijn. De architect, de gemeente en de eigenaar zullen vragen beantwoorden over de plannen, het bestemmingsplan en het tijdspad.
Ondertussen heeft De WAR een goed gesprek gehad met wethouder Stegeman en zit er weer schot in de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de Heiligenbergerweg.We houden jullie op de hoogte.

Cursus Anders kijken naar je kind. 

Maak jij je zorg over je kind op het gebied van slapen, eten, luisteren, leren,
spelen, zindelijkheid, een verslaving, hooggevoeligheid, aandoeningen etc.?

De cursus ‘Anders kijken naar je kind’ is voor ouders die op een holistische manier
(willen leren) kijken naar het karakter en gedrag van hun kind. Die willen weten wat
het ‘lastige’ gedrag van hun kind met henzelf te maken heeft. Die de signalen die het
kind onbewust afgeeft, willen begrijpen en die het contact en de communicatie met
het kind willen verbeteren. Door echt te luisteren en positieve karaktereigenschappen
te (h)erkennen en te benoemen.

Meer info: www.beanoorcoaching.com/agenda 

17-06,  24-06, 01-07, 08-07, 15-07 en een terugkomdag op 09-09  

Tijd: van 20.00 uur tot 22.00 uur in de binnentuin

Blenderworkshop - juni en juli [Fablab]

In juni en juli organiseert FabLab Amersfoort een Blenderworkshop. In vier zaterdagen van 14:00-16:00 uur leer je de basisfuncties van Blender en kun je simpele dingen modelleren en renderen. De lesdata zijn: 1 juni, 15 juni, 29 juni, 13 juli.
Blender is een open source 3D-modelleerpakket waarmee je ontzettend veel dingen kunt ontwerpen, van 3D modellen om te 3D-printen tot video-editing tot complete animatiefilms. Zie www.blender.org We werken met Blender 2.79b.
Prijs is op waardebetaling achteraf. Geef een bijdrage aan het FabLab op basis van wat jij de workshop waard vindt. Je bijdrage gaat voor 50% naar de docent en voor 50% naar het FabLab.
Interesse? Geef je op via info@fablabamersfoort.nl

Workshop luisteren en interviewen - dinsdag 9 juli [Spullenlab]

Workshop in het kader van het onderzoek van Meet je Stad in de wijk Schothorst, waar naast metingen met sensoren ook met bewoners wordt gesproken over hoe ze de hitte op hete dagen ervaren. In deze workshop leer je goed te luisteren en mensen echt hun eigen ervaringen te laten delen, zonder zelf te sturen. Het gaat om goed luisteren en doorvragen.
De workshop is voor iedereen, ook voor mensen die niet deelnemen aan Meet je Stad.
Docent: Lisette klok van de Hogeschool van Amsterdam.
Geef je op via meedoen@meetjestad.net. Deelname is gratis.

Koppelting! - 19 t/m 25 Augustus In de hele WAR


Koppelting is an annual grassroots festival about peer production and free/libre alternatives for society. It is filled with projects, lectures, debates and workshops, and is co-created by the attendees. Anyone can contribute, whether by giving a lecture, a workshop or demonstration, or by simply participating, helping out and engaging in good discussion.

The weekend of 24 and 25 August will be used for lectures and workshops, in the week before an open hackathon will focus on a number of dedicated projects.

www.koppelting.org

14 September 2019 Start Jaaropleiding Permacultuur 2019/2020 (PDC+)

Op 14 September 2019 begint onze jaaropleiding permacultuur weer op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, Amersfoort. Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met een flinke hoeveelheid contact-uren? Dan is deze opleiding wellicht iets voor jou! Als extra bonus krijg je bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool, inclusief de begeleidingsmogelijkheden! Verder zijn er excursies en gastdocenten. Hoofdocent is Maranke Spoor.

Hoofddocent Maranke Spoor

maranke@PermacultuurOnderwijs.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

Meer info:
http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen-2/jaaropleiding-permacultuur-amersfoort-2019-2020/


Oude agenda-items vind je in het archief.

Iedere dinsdag is het Fablab open van 10.00-22.00 uur, en iedere 1e zaterdag van de maand. Het Biolab is wekelijks open op donderdagavond, op aanvraag of bij aanwezigheid. Meer info over de agenda, mail met publiciteit@dewar.nl

talen: ennl