Op zaterdag 17 september 2016 viert De WAR haar 10 jarig bestaan. De WAR is een plaats waar niet alleen technische innovaties een oorsprong vinden, maar ook een plek waar gewerkt wordt aan sociale innovatie, duurzaamheid en kunst. De WAR geeft op 17 september een nieuwe betekenis aan het oogstfeest, en nodigt een aantal van de meest aansprekende theatermakers, technici, sprekers en samenwerkingspartners uit om te laten zien wat na 10 jaar de oogst is.

Op zaterdag is het terrein van De WAR aan de Geldersestraat 6 omgetoverd tot een festivalterrein met van 13:00 tot 23:00 uur lezingen, workshops, muziek, techniek, een markt, theater en lekker biologisch eten. Hieronder is de line-up te zien zoals die tot nu toe is gegroeid. Daags voor het evenement worden tijden en locaties verder ingevuld. Zie ook het blokkenschema.

Thjum Arts - Cabaret

Thjum Arts is pas 23 jaar en haalde in het seizoen 2014-2015 al de Halve Finale van het Groningen Studenten Cabaret Festival en de Finale van het Griffioen Zuidplein Cabaret Festival. Daarna besloot hij zich 1 jaar lang te richten op 30 minuten cabaret waarin hij al zijn kwetsbaarheid en gevoel in kon leggen. En dat is gelukt! In zijn voorstelling ‘ik kan er niet bij’ gaat Thjum in al zijn kwetsbaarheid en oprechtheid in op thema’s als eenzaamheid, kunstenaarschap, vrijheid van meningsuiting en extremisme. Zin om Thjum te vergezellen in zijn kurkdroge zoektocht naar verbondenheid? Benieuwd hoe deze thema’s klinken in een absurd jasje vol van oprecht gelach? Kom dan vooral kijken!

za 17 sep 2016
   aanvang 22:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
30 min

Fablab - Fablabpresentaties

In zes jaar Fablab zijn daar veel mooie dingen ontstaan. In dit blokje met Fablabpresentaties lichten we daar drie heel diverse projecten uit. Een zelfgebouwde gitaar, een lasergesneden telescoop en natuurlijk de 3d betonprinter die dit jaar wordt ontwikkeld.

za 17 sep 2016
   aanvang 16:00, FabLab [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Piet Kunenborg - Zuurpiet - Zure matjes en ander zoethouders

Nederlandstalige jazz en blues over de grotere en kleinere ongemakken van het leven. Van elektrische fietsen tot een uitleg van hoe ons belastingstelsel werkt, of niet.

za 17 sep 2016
   aanvang 20:00, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]
30 min

De WAR - Filmprogramma

In de afgelopen jaren zijn er bij De WAR talloze films en tv-series opgenomen. De Spullenmannen maken naast theater ook filmpjes en de VPRO heeft bij dD WAR al twee hele seizoenen kinderseries opgenomen. Tijdens het oogstfeest zie je hiervan een selectie.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-23:00, Container [De WAR, Geldersestraat 6]

Karen en Willemieke - Umpf... en nu?

“Ik ben niet creatief.” “Ik kom er maar niet toe.” “Ik loop vast.” Wil je vlotgetrokken worden op het gebied van creativiteit? Kom naar de korte introductieworkshop van “Umpf... en nu?! In 45 minuten maak je kennis met de methode van Karen en Willemieke.

za 17 sep 2016
   aanvang 16:00, Kantoor [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Bernhard Christiansen - 11 september - een dagboek

Een dagboek naar aanleiding van het 15-jarig jubileum van 11 september.

za 17 sep 2016
   aanvang 16:00, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]
20 min

Stefan Lehner - Petfleslampen

Met een lasersnijder die wij in de WAR ontwikkelt hebben kunnen normale 1.5 l flessen perforeert worden. Onder luchtdruk en met warmte ontstaat een lampenkap voor vele lampentypen. Beleef deze metamorfose met eigen ogen. Andre techniek : PET flessen kunnen ook als sterke bouwmodulen ingezet worden. Stefan Lehner, Atelier En-Fer

za 17 sep 2016
   aanvang 15:00, FabLab [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Willem de Groot - Lezing over kattenfilmpjes

Wat maakt kattenfilmpjes op internet zo aantrekkelijk? Willem de Groot, kattenfilmfan van het eerste uur, laat zien wat er zoal te zien is en waarom mensen zo houden van die knullige kittens in korte filmpjes. Met overdadig beeldmateriaal!

za 17 sep 2016
   aanvang 20:30, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]
30 min

Biolab - Experimenteer zelf in het Biolab!

In het biolab kun je de geweldige wereld van de microscopie ontdekken, de inhoud van je drankje analyseren en natuurlijk plannen maken voor je eigen onderzoek. Kom langs en neem iets mee voor onder de microscoop!

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Biolab [De War, Geldersestraat 6]

Eric Brinckman - Historische vloeiweiden

In 2013 is een werkgroep gestart die onderzoek doet naar relicten van historische watersystemen in de Gelderse Vallei. Tal van landschapselementen maakten ooit deel uit van vernuftige vloeiweidensystemen die de landbouw dienden. Eric Brinckman laat zien wat de resultaten van het onderzoek zijn.

za 17 sep 2016
   aanvang 17:00, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Voedselkollektief - VOKO Amersfoort

Voedselkollektief Amersfoort wil de lokale, biologische landbouw stimuleren en boer en buur dichter bij elkaar brengen. 300 leden betrekken hun groenten, fruit en zuivel rechtstreeks bij regionale telers binnen een straal van 25 kilometer rondom Amersfoort.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Danibal - Heug

"Ahoemm Allibabbah!" Laat je betoveren en hypnotiseren door de absurde klanklandschappen van Heug. Soms met beukende beats en dadaïstische trompetpartijen soms een deken van mondharpen waar de muzikanten vrolijk overheen jodelen. Heug, bestaande uit Jan Schellink en Danibal, creëert telkens weer hele optredens uit het niets. Altijd vers altijd verrassend zowel voor Heug zelf als voor het publiek.

za 17 sep 2016
   aanvang 21:00, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
30 min

Marcel Pool - Zuiver Begrip

Samen gaan we onderzoeken of we een 'zuiver begrip' denkend kunnen waarnemen. Daarbij blijven we uitsluitend bij onze eigen waarnemingen.

za 17 sep 2016
   aanvang 13:00, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Cees Sleeuwenhoek & Pieter Vos - Me & The Fox

Cees (alias "Joop" van de Begonia's; zang en ukkelele) en Pieter (contrabas) brengen bekende liedjes uit voorbije pop, jazz en country- tijden; ballads, standards en evergreens. Om naar te kijken en luisteren, bij te borrelen of te eten. Wellicht ook een dans...

za 17 sep 2016
   aanvang 21:30, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]
60 min

Kascafe - Drankjes en taartjes

Dit keer is het kascafe door Atelier het Werktuig voor het oogstfeest opgebouwd, je kunt hier heerlijk vertoeven zittend op strobalen tussen de mobiele moestuinbakken, je dorst lessen met biologische drankjes zoals bionade en naturfrisk en je tegoed doen aan versgebakken brownie en hartige taart. En dit alles terwijl er (van 13.00-23.00) een rijk oogstprogramma voor je is neergezet.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-23:00, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Tadao ter Wiel - Kennistarot

Ben u geïnteresseerd in uw kennis toekomst? Als u wil weten wat kennis voor u kan doen. En wat jij gaat doen voor de kennis. Zul je versteld staan van de invloed die jij hebt op de vorming van de maatschappij. Of zul je versteld staan hoe weinig invloed je hebt om alles om je heen. Dan begint hier de weg die jij gaat bewandelen om de wereld beter te leren te begrijpen. Ik ben meester Tele Kennisé en ik ga voor jouw met goden van de toekomst opzoek naar jouw kennis weg. tijdens deze spectaculaire belevenis beantwoord we alle vragen die jij nog gaat hebben. En zal je brein gevormd worden tot een vat van onvatbare kennis.

za 17 sep 2016
   doorlopend 16:00-17:45, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Joachim - De landen van Sheraga

De Landen van Sheraga is een decentraal netwerk van mensen en organisaties die samen een zelfstandige cultuur vormen zonder landsgrenzen. Samen streven zij naar vrede, compassie and gelijkheid. Zij hebben als decentrale vrijstaat een eigen economie en communicatienetwerk, waardoor het geheel functioneert net zoals andere landen op de wereld. Joachim laat zien hoe dit werkt en geeft voorbeelden over hoe alternatieve economieën en cryptografische communicatie in de Landen worden ingezet.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Dick Cools - Shut up and write!

Iedereen die wel eens iets schrijft kent het wel. Het komt er niet van, de planten moeten nog water, nu heb ik nog maar een uurtje dat heeft toch geen zin. Nu is er de stok achter de deur. Iedereen zit in dezelfde ruimte en schrijft aan zijn eigen project.

za 17 sep 2016
   aanvang 17:00, Kantoor [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Diana Wildschut - Bijen in De WAR

Sinds zes jaar is in De WAR de stadsimkerij gevestigd. Van daaruit lopen veel projecten die in de hele stad gezien worden, zoals het Amersfoorts Bijenlint en het Hommelreservaat. In De WAR is ook het landelijke bijenconvenant geboren, dat door de helft van de Nederlandse gemeentes getekend is. En dan zijn er natuurlijk de bijen zelf en de honing en de was.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Flip de Leeuw - Sunstroke Engine

Ieder jaar maakt Flip de Leeuw in De WAR een nieuwe boot, geheel van gerecyclede materialen en aangedreven met zonne-energie. Met minimale kosten en maximale inventiviteit doet Flip mee aan zonnebootraces, waar hij het opneemt tegen boten van grote bedrijven of universiteiten. Regelmatig haalt hij het journaal met zijn opvallende en goede creaties.

za 17 sep 2016
   doorlopend 14:00-15:45, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Jan Schellink - De zeggingskracht van klank

Lezing over intonatie, ofwel op wat voor toon zeg je, of speel je het. De zeggingskracht van klank. Naast een actief leven als experimenteel muzikant/kunstenaar was Jan Schellink coach Music in context bij conservatorium studenten Utrecht afdeling musician 3.0, en deed de opleiding beroepskunstenaars in de klas.

za 17 sep 2016
   aanvang 20:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Harmen Zijp - MapMind

Harmen Zijp ontwikkelde een software waarmee op zoek gegaan kan worden naar historische watersystemen in het Nederlandse landschap.

za 17 sep 2016
   aanvang 17:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Rick Companje - Doodle3D komt met nieuwe 3D-print app eind dit jaar

​ Twee jaar na de eerste versie van de Doodle3D app waarmee jong en oud op een speelse en creatieve manier hebben kennis kunnen maken met 3D-printen komt het bedrijf met een compleet vernieuwde versie van hun open-source app. Deze zal naast alle huidige functies, waaronder het draadloos 3D-printen van eigen tekeningen vanaf een tablet, veel nieuwe functies bevatten waarmee gebruikers stapsgewijs steeds meer 3D-concepten leren en zelf zeer fraaie 3D-prints kunnen maken.

za 17 sep 2016
   aanvang 15:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Rick Companje - Doodle3D

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Kees Aelberts - Het verkeerdt

Levenslessen van een vrachtwagenchauffeur

za 17 sep 2016
   aanvang 23:00, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Prognostico Fantastico - toekomst a la carte

za 17 sep 2016
   doorlopend 14:00-14:45, Fietsenschuurtje [De WAR, Geldersestraat 6]

Willem Wits - Willem Wits

za 17 sep 2016
   aanvang 16:00, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
30 min

Paul en Timo - Balsahout

Workshop balsahout onder de lasersnijder, door Paul van Bree en Timo Ammerlaan in het Fablab.

za 17 sep 2016
   aanvang 17:00, FabLab [De War, Geldersestraat 6]
45 min

Merlijn van der Hoeven - Raku

Merlijn van der Hoeven doet een demonstratie rakustoken. Met raku kunnen heel mooie, onvoorsplbare glazuureffecten worden bereikt.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Inez de Heer Kloots - Papierblinddruk

Demonstratie papierblinddruk

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Meet je Stad - Meetkastjes bouwen

Deze workshop zit al vol...

za 17 sep 2016
   aanvang 13:00, Kantoor [De War, Geldersestraat 6]
3 uur

Karin Horst - De Haspelnap

Voor het 750 jarig bestaan maakten Bibliotheek Eemland en de Spullenmannen een mythe rondom het speciaal geschreven boek 'Het geheim van de haspelnap'. Door de hele stad verschenen sporen van de draak die 's nachts door de stad zou hebben gelopen.

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-17:00, Markt [De WAR, Geldersestraat 6]

Coop Universiteit Amersfoort - Kroos

Drijvende waterplanten als eendenkroos en kroosvaren (Azolla) zijn rijk aan eiwit en kunnen zich, onder de juiste omstandigheden, snel vermenigvuldigen. In dit project wordt gezocht naar een productieketen waarin de plantjes worden ontwikkeld tot een nieuw gewas dat door boeren kan worden geteeld op oppervlaktewater en vervolgens verwerkt tot voeding, veevoer of bindmiddel in non-food toepassingen. Tegelijk kan hiermee het overbemeste oppervlaktewater in Nederland worden gezuiverd.

za 17 sep 2016
   aanvang 21:00, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]
20 min

Valentijn - De Slopers

(Kinder)workshop effectief slopen

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-15:45, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Willem Borra - Borra's Balkan Beats

Balkan

za 17 sep 2016
   doorlopend 22:30-23:55, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Willem Borra - Tom Waits for dinner

Tom Waits

za 17 sep 2016
   doorlopend 18:30-19:45, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]

Repaircafe in de War - mini repaircafe

Heb je thuis kapotte spullen die je wil repareren maar je weet niet hoe? Of heb je er het gereedschap niet voor? Kom ermee naar het mini-repaircafé. Eenvoudige problemen kun je samen met de reparateur(s) waarschijnlijk al direct verhelpen, en anders kom je er gewoon mee terug tijdens een regulier Repaircafe in de War (elke tweede zaterdag van de oneven maand)!

za 17 sep 2016
   doorlopend 13:00-14:45, FabLab [De War, Geldersestraat 6]

Lotinggroep - Gelote Burgerraad

Nog nooit vertoond! Een aantal inwoners van Amersfoort heeft een experiment in voorbereiding voor de stad. In plaats van de gemeenteraad neemt een groep uitgelote burgers een besluit over een actueel onderwerp. Kan dit leiden tot meer betrokkenheid van burgers bij besluitvorming, betere besluiten, meer draagvlak, echt democratische vernieuwing?

za 17 sep 2016
   aanvang 16:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Schellink en Zijp - Lier en loop

Harmen Zijp bouwde recent een lier (muziekinstrument) van een winkelwagentje. Voeg hier het laatste op het gebied van sampletechniek aan toe (componeren op gevoel in drie delen ineens) bediend door Jan Schellink, en je hebt??? OORdeel zelf!

za 17 sep 2016
   aanvang 21:30, SpullenLab [De War, Geldersestraat 6]
20 min

Kascafe - diner

Tussen 18:00 en 20:00 kun je in het Kascafé voor 10 euro aanschuiven voor een verse biologische maaltijd. Op het menu staan curry met naan en salade, gemaakt met producten uit de winkel van Coöperatie de Nieuwe Graanschuur. We zijn een biologische, verpakkingsarme winkel, die voorrang geeft aan biologische producten van telers uit de streek. In de winkel worden ook kant- en klare gerechten aangeboden, vaak gemaakt van minder mooie groenten en overschotten. Reserveren is fijn, maar niet verplicht, kaartjes zijn op de dag zelf ook te koop op het terrein.

za 17 sep 2016
   doorlopend 18:00-19:45, Kas en tuin [De WAR, Geldersestraat 6]