verhaal Jiri

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Jiri Gregor (ontwikkelt een 3D betonprinter)


Ik ben op dit moment een 3D betonprinter aan het ontwikkelen. Dit gebeurt in samenwerking met een aantal andere partners: bouwbedrijf Heilijgers, betoncentrale Van der Kamp, MBO-bouwmensen, Polynorm en Stadslab033. Polynorm heeft ons de ABB-robot gegeven. De subsidie voor dit project is verstrekt door de gemeente Amersfoort vanuit het Toekomstfonds. Omdat dit allemaal Amersfoortse bedrijven zijn, noemen we het project "Made in Amersfoort". Het idee voor dit project is ontstaan in het FabLab en daarna heb ik partners gezocht die er aan mee wilden werken. Op die manier is dit consortium tot stand gekomen.

In de WAR krijg ik op een makkelijke manier medewerking voor mijn projecten, je zoekt een groep mensen bij elkaar die interesse hebben in jouw project en je gaat aan de slag. Het kan zijn dat deze mensen meewerken omdat het voor hen ook een leertraject is, waarbij ze de opgedane kennis later weer kunnen gebruiken, of het kunnen experts op het gevraagde gebied zijn. Deze laatsten werken mee omdat ze hun kennis willen delen. Dit gaat op zo'n natuurlijke manier dat je het bij een ander instituut nooit op deze manier voor elkaar zou kunnen krijgen. Voor dit project is kennis nodig op het gebied van robotica, werktuigbouwkunde, elektronica en software- ontwikkeling en dit is allemaal aanwezig in de WAR en in het FabLab. Voor de kennis op het gebied van bouwen, cementontwikkeling en onderwijs dragen de partijen uit het consortium bij. Op deze manier vindt er kennisuitwisseling plaats tussen de WAR en het bedrijfsleven. Aan de TU Eindhoven zijn ze ook bezig met 3D-betonprinten, maar daar hebben ze een veel hoger budget, wij doen het met een stuk minder geld! Zonder de WAR zou dit heel moeilijk kunnen, omdat er zo veel verschillende disciplines voor het project nodig zijn. Bij een ander instituut zou je voor zo'n project veel meer tijd en geld kwijt zijn.

Met dit project kunnen we denk ik wel stellen dat we ook op technologisch gebied ons mannetje staan. Op dit moment zijn er wereldwijd een paar projecten op het gebied van 3D-betonprinten aan universiteiten bezig. Wij zijn geen "echte" universiteit en toch kunnen we als de WAR op dit niveau meedraaien. We zijn hiermee als maatschappelijke organisatie een van de aanjagers van technologische ontwikkeling in Amersfoort. Dit is een zeer waardevolle bijdrage aan de samenleving. Ik weet wel zeker dat er na de 3D betonprinter weer een nieuw, waardevol project komt. Ik zit vol met nieuwe ideeën, die ik met het interdisciplinaire team van de WAR kan ontwikkelen.
talen: ennl