verhaal Maranke

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Maranke Spoor (Doceert Permacultuur)

Ik poog hier en daar een handje en hoofdje te helpen met het reilen en zeilen van de WAR zelf, daar waar ik kan. In De WAR richtte ik bijvoorbeeld de Transitiebibliotheek op, een bibliotheek die vrij toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. De Transitiebibliohteek specialiseert zich in boeken die voor het overgrote deel niet in andere bibliotheken te vinden zijn, maar die volgens de bibliothecarissen wel essentieel zijn voor het toekomstbestendig maken van de samenleving oftewel het ontwikkelen van een permanente cultuur. Het betreft boeken over permacultuur, de transitietijd waar we in leven, en uiteindelijk alles dat nodig is om het als divers leven op aarde te kunnen redden, nu en in de toekomst.

Ook vindt de jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus) van Stichting Permacultuur Onderwijs tegenwoordig voornamelijk plaats in De WAR, naast de excursies naar buitenlocaties.

In De WAR ervaar ik ruimte en uitwisselingen binnen een divers netwerk dat goed aansluit op dat van onze Stichting Permacultuur Onderwijs. Ik zou geen project weten waar de Transitiebieb beter bij past. Deze bibliotheek had ik zonder de WAR waarschijnlijk helemaal niet opgericht. Sterker nog: het wezen van De WAR inspireerde me om deze sluimerende droom van me, om onze startcollectie onder te brengen in een project met commonsfunctie, uit te gaan voeren. Je komt hier en er is zo'n sfeer van Voeg-vooral-toe-wat-hier-past-maar-nog-ontbreekt. Dat spreekt mijn 'gewoon dóén'-mentaliteit aan. Ik houd hiervan.

De jaaropleiding Permacultuur gaf ik al een tijd, ook voordat ik De WAR kende. Het vinden van een passende locatie was in de loop van die tien jaar een voortdurende uitdaging. Heel veel inhoudelijk passende projecten op een voldoende bereikbare locatie zijn namelijk tijdelijk, bedreigd door gentrificatie enzo. Doordat deze projecten een thuis vinden in De WAR krijgen zij de kans om te groeien en te bloeien.

Op mijn blog, getiteld 'Marankes blog', dat te lezen is op de website van Stichting Permacultuur Onderwijs (www.permacultuuronderwijs.nl), kun je een dwarsdoorsnede van mijn werk zien, waaronder blogberichten over De WAR, en over allerlei onderwerpen bekeken door een permacultuurbril waaronder economie, kunst, landbouw en tuinieren.

languages: ennl