verhaal Marijke

Dit verhaal vormt onderdeel van een serie verhalen over projecten die in de WAR zijn gemaakt. Voor een overzicht van alle verhalen klik hier.

Marijke Meems (theatermaker, dramadocent en regisseur)


De WAR is voor mij de plek van het theaterexperiment. Alles kan er. Er is geen plek in Amersfoort waar je als theatermaker zo fijn kunt werken zonder dat het mij al mijn spaargeld kost. Ik maak daar theater, geef een voorstelling en van de inkomsten daarvan kan ik mijn de ruimte in de WAR weer betalen. Ook met mijn theatergroep De Wolven hebben we een vaste stek om te repeteren.

De WAR biedt een plek waar alle facetten van theater gevormd kunnen worden. Het decor kan ik daar maken, er zijn spullen in overvloed, er is gereedschap, er is ruimte. Ik kan er maken, er is een ruimte om uit te proberen. Ik kan er schrijven, in het kantoor boven is altijd plek om rustig te zitten. Ik kan er try-outen. De werkplaats kan omgeturnd worden tot een theaterzaal.

En naast dat ík kan maken, geven we andere makers ook de ruimte om uit te proberen. Geen open podium zoals je dat vaak hoort en ziet, maar samen met Harmen ben ik laatste maandagavond van de maand in het Spullenlab, de werkplaats. We nodigen theatermakers, cabaretiers, muzikanten uit Amersfoort uit voor “Vers!”. Dit is een podium waar je een nieuw bedachte scène, sketch, lied, of wat dan ook mag spelen. Op een avond kunnen drie of vier makers hun idee laten zien op het podium. De aanwezigen gaan dan met de maker in gesprek over wat hij verder wil bereiken. Een veilige, rustige plek waar iets echt geprobeerd kan worden zonder dat er druk zit van het presenteren of publiek dat betaald heeft. Zonder De WAR had dit niet bestaan. Er is voor theater in Amersfoort geen try-out podium zoals dit. Er is in Amersfoort geen allround theaterplek als dit.

Amersfoort heeft veel theatermakers die verder willen, die de ruimte nodig hebben. De WAR kan daar een hele goede bijdrage in zijn omdat daar in alle facetten gebouwd kan worden en dat dan niet meer in schuurtjes of achtertuintjes hoeft. Het kan niet bekender worden als het er niet meer is. Als dit terrein niet meer op deze manier, naast al het andere wat er gebeurt, gebruikt kan worden, is het weg. Dan zou er een heel nieuw complex moeten zijn waar dat kan, en dat gaat er niet komen.

Er zijn meer makers aan de WAR verbonden. Als de WAR verdwijnt zullen wij, makers,  buiten Amersfoort op zoek moeten gaan naar een nieuwe broedplek. Maar als De WAR blijft en de plannen gerealiseerd kunnen worden, dan wordt het pas leuk, want dan ga ik theatergroepen als De Luie Honden naar De WAR halen om daar ook hun broedplek te maken, dan ga ik mensen die uit Amersfoort vertrokken zijn terugvragen om samen te bouwen aan een nog betere en toffere plek dan het nu al is!
languages: ennl